Speksteenkachel: voordelen & prijzen
Een speksteenkachel wint aan populariteit. Dit hoeft niet te verbazen: de kachel heeft een heleboel troeven in petto. Zo is de kachel bijvoorbeeld erg energiezuinig omdat ze lang warmte blijft afgeven. In dit artikel lees je meer over de werking, voordelen en prijzen van speksteenkachels.
Een speksteenkachel kopen? Vraag hier gratis offertes aan van erkende installateurs.
Wat is een speksteenkachel?
De speksteenkachel is afkomstig uit Finland en werkt helemaal anders dan de traditionele houtkachel. Ze is in staat om warmte veel langer vast te houden, omdat ze is opgebouwd uit speksteen. Spekstenen kunnen namelijk veel warmte tegelijk opnemen, die ze geleidelijk aan weer afgeven – ook wanneer de kachel gestopt is met stoken.
Zo hoef je slechts 2 à 4 uur per dag te stoken om een hele dag warmte te hebben. Des te meer het speksteen opgewarmd wordt, des te gelijkmatiger en langer de warmte zal worden afgegeven. Bovendien worden ook de hete rookgassen efficiënt gebruikt door middel van het ’tegenstroomprincipe’. De rookgassen worden niet rechtstreeks de schoorsteen ingeleid; ze geven eerst hun warmte door aan het speksteen omdat ze nog even door de kachel circuleren. Alle gegenereerde warmte wordt dus optimaal gebruikt.
Er bestaan ook half massieve speksteenkachels. Deze zijn slechts gedeeltelijk opgebouwd uit speksteen, in combinatie met gietijzer. Eigenlijk zijn dit houtkachels die met speksteen bekleed zijn. Het rendement van dit type kachel ligt bijgevolg ook lager.
Voordelen van deze kachel
Niet alleen is een speksteenkachel gebruiksvriendelijk, ze haalt ook een erg hoog verbrandingsrendement (80 à 90%). Dit wil zeggen dat hout in deze kachel zo goed als volledig zal opbranden. Je hoeft dus weinig hout te verbruiken, eens te meer omdat de kachel niet continue moet stoken. De vrijgekomen rookgassen bevatten daarenboven zeer weinig stof en CO2.
We hebben dus te maken met een milieuvriendelijke kachel die voor weinig aanslag van teer of roet in het afvoerkanaal zorgt. Daarnaast ziet een speksteenkachel er decoratief uit en je kan deze volledig op maat laten maken. De speksteenkachel geeft overigens een zeer aangename stralingswarmte af (in plaats van convectiewarmte waarbij de lucht in de kamer wordt opgewarmd).
Een nadeel is wel dat de stenen eerst enige tijd nodig hebben om op te warmen, waardoor ze nog niet onmiddellijk warmte kunnen verspreiden.
Wil je een speksteenkachel aanschaffen? Via onze online offertedienst kan je gratis én geheel vrijblijvend prijsoffertes op maat ontvangen van verschillende professionals in de buurt. Je hoeft enkel maar een kort formulier in te vullen. Door de prijsvoorstellen te vergelijken kan je de meest interessante optie kiezen. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.
Hoeveel betalen voor een speksteenkachel?
De prijs van een speksteenkachel hangt vooral af van het vermogen, de vorm en de grootte van de kachel. Over het algemeen mag je uitgaan van een prijs tussen de 5000 en 10 000 euro. Half massieve speksteenkachels vallen wel een stuk goedkoper uit. Je kan deze al kopen vanaf €2000. De aankoopprijs ligt dan wel aan de hoge kant, maar wees je ervan bewust dat deze investering zich op termijn terugverdient. Vergeleken met een klassieke houtkachel zul je namelijk 50 tot 70 % minder hout verbruiken.
Een massieve kachel met speksteen is zwaar; deze kan gemakkelijk 1500 kilogram wegen. Daarom wordt deze ter plekke opgemetseld. Half massieve kachels kunnen daarentegen wel op voorhand geconstrueerd worden. Via deze pagina kan je in contact komen met fabrikanten van speksteenkachels.