Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Open-haard.be Info en inspiratie open haarden en kachels
Open-haard.be

Sfeerhaard: info en prijzen

Een sfeerhaard is een uitstekend alternatief als je woonst niet over de geschikte afvoerkanalen beschikt. Met een sfeerhaard creëer je dezelfde sfeer en gezelligheid als met een echt ouderwets haardvuur. Via onderstaande informatie kies je het juiste model voor jouw interieur.

 

Welke voordelen biedt een sfeerhaard?

Een sfeerhaard heeft tal van voordelen in petto:

  1. Los van het feit dat je niet noodzakelijk een schoorsteen nodig hebt, vereist een sfeerhaard weinig of geen onderhoud.
  2. Van roetvorming zal je dus nauwelijks last hebben, noch van as die je steeds weer moet weghalen.
  3. Je hoeft geen hout in te slaan of er mee te sleuren. Toch hebben de vlammen een even aangenaam effect als bij houtvuur.
  4. In tegenstelling tot een houtkachel, kan je een sfeerhaard aan- en uitschakelen wanneer je maar wil.
  5. Ook zal je weinig of geen last hebben van geurhinder.
  6. Tot slot zijn de mogelijkheden qua design legio: een strak, modern ontwerp of liever iets authentieks en landelijk? Het kan allemaal. Een sfeerhaard sluit naadloos aan bij de rest van elke ruimte.

Wil je een sfeerhaard aanschaffen?
Vraag een gratis offerte aan bij vakmannen die sfeerhaarden aanbieden en installeren.

 

Soorten brandstof

Je kan heel wat richtingen uitgaan wat de stijl en brandstof betreft:

1) Elektrische sfeerhaard
Elektrische sfeerhaarden zijn gemakkelijk te plaatsen omdat je geen afvoer nodig hebt. Een gewoon stopcontact is al voldoende om van een prachtig vlammenspel te genieten. Een echte brandstof is hier dus overbodig.

Gevolg hiervan is dat een elektrische haard vooral sfeerbevorderend is. Met een vermogen van maximaal 2000 Watt voldoet deze haard niet als hoofdverwarming.

2) Sfeerhaard op gas
Een gashaard functioneerde aanvankelijk met een afvoerkanaal, al kan je tegenwoordig ook genieten van een gashaard zonder afvoer. Via een katalysator worden afvalgassen onschadelijk gemaakt. Gashaarden zijn erg makkelijk te bedienen via een afstandsbediening.

Om de uitstraling van een houtkachel na te bootsen, kan je je sfeerhaard decoreren met nephoutblokken of keitjes.

3) Gelhaard
Je kan ook opteren voor een sfeerhaard die met gelblikjes werkt. Bij dit systeem met open vuur plaats je gewoonlijk enkele kleine gelpotjes in de haard. Die steek je dan aan met een lange lucifer of aansteker.

Zoals je kan zien zullen dan brede vlamzones geproduceerd worden. Je kan deze haard eender waar plaatsen omdat je geen rookkanaal, gasleiding of elektriciteit nodig hebt.

4) Bio ethanol
Bio ethanol is een zeer zuivere en propere brandstof. Sfeerhaarden op basis van bio ethanol zijn dan ook erg populair, mede door hun vaak opvallend en moderne design.

Ook bio-sfeerhaarden functioneren zonder toevoer- of afvoerkanaal. Er komt ongeveer een hoeveelheid CO2 en waterdamp vrij die vergelijkbaar is met drie kaarsen.

 

Prijs sfeerhaard

De prijs van een sfeerhaard is sterk afhankelijk van het type en de afwerking die je kiest. Voor een elektrische haard betaal je tussen de 200 en 1500 euro, terwijl een gashaard al snel 3500 euro kost.

Een bio-ethanol haard kan je verkrijgen vanaf 200 euro. Voor grotere of stijlvollere modellen met een hoger vermogen betaal je uiteraard meer. De prijs kan dan oplopen tot 1000 à 3000 euro. Als je het meeste gewonnen bent voor een gelhaard, zal je eveneens ongeveer 200 euro minimum betalen.

Wil je een sfeerhaard kopen en laten plaatsen door een professional? Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat van jouw project aanvragen bij professionele installateurs. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

sfeerhaard

Vrijstaande of ingebouwde sfeerhaard

Een sfeerhaard kan je integreren op maat van jouw interieur. Heb je al een schouw of open haard? Dan is een inbouwhaard een goede keuze. Een andere optie is een vrijstaande haard. Een voorzethaard kan je aan de muur hangen of zelfs volledig vrij plaatsen.

Hou je ervan om ook in de tuin een warm en sfeervol gevoel te scheppen? Dan hoef je zeker niet elke keer een kampvuur te bouwen. Er zijn namelijk ook sfeerhaarden speciaal ontworpen voor buiten. Wil je een exemplaar dat je kan verplaatsen van de ene naar de andere ruimte? Ook dan zal je zeker je gading vinden in het beschikbare aanbod.

 

Is ventilatie nodig?

Voor een sfeerhaard heb je dan wel niet altijd een schoorsteen nodig, toch is ventilatie zeer belangrijk (met uitzondering van een elektrische haard). Doordat gelhaarden, bio ethanol haarden en gashaarden met katalysator zonder een afvoerkanaal werken, komen rookgassen immers in de kamer terecht.

Bij een gashaard hangt ventilatie dus af van het soort brandersysteem dat gehanteerd wordt. Een gesloten systeem is meestal herkenbaar door één of meerdere glazen of doorzichtige wanden. Bij een gesloten systeem wordt gewerkt met twee buizen die de haard met de buitenlucht verbinden. Via de ene pijp wordt zuurstof aangevoerd, terwijl de andere pijp verbrandingsgassen afvoert naar buiten. Ventilatie is dan niet meer nodig.

Kies je voor een open gashaard systeem, dan moet je altijd voldoende ventileren. De nodige zuurstof voor de verbranding komt uit de ruimte zelf en rookgassen worden meestal via een schoorsteen naar buiten gevoerd. Toch is ventilatie noodzakelijk om deze gassen vlot door het rookkanaal te stuwen. Zo vermijd je een te hoge CO2-concentratie door restgassen.

Vraag hier een gratis offerte aan bij vakmannen voor de installatie en aankoop van een sfeerhaard.

 

Offertes voor haarden/kachels ontvangen?

Kies voor een erkend plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.