Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Open-haard.be Info en inspiratie open haarden en kachels
Open-haard.be

Schouwvegen

Regelmatig je schouw vegen, levert heel wat voordelen op. Daarnaast is het ook heel belangrijk voor je veiligheid en in sommige gevallen zelfs verplicht om je schouw te reinigen. In dit artikel lees je er alles over!

Ga snel naar: wetgevingprijswerkwijzeoffertes aanvragen

 

Waarom de schouw vegen?

Schouwvegen zorgt voor een propere schouw en dat zal je merken op je energiefactuur. Je stookt efficiënter en haalt een hoger rendement. Bij een vervuilde schouw (denk aan roet, steengruis, vogelnesten,…) zal je teveel brandstof verbruiken.

Bij gebruik van de schouw komt er roet vrij. Een deel van dit roet blijft in de schouw hangen. Dit zorgt ervoor dat je schoorsteen niet goed trekt en de rook niet voldoende afvoert. Bij een teveel aan achtergebleven roet kan er een kans ontstaan op schouwbrand of CO-vergiftiging.

Tijdig je schouw reinigen is dus belangrijk. Ontvang vrijblijvend prijzen en offertes van professionele schouwvegers via de offertepagina.

Is schouwvegen verplicht?

Indien je schouw of schoorsteen gekoppeld is aan je verwarmingsinstallatie op vaste brandstof (pellets, hout,…) of mazout, dan ben je verplicht om éénmaal per jaar je schouw te vegen. Indien je verwarmt met gas dient dit om de twee jaar te gebeuren. Bij installaties op stookolie of gas met een vermogen van minder dan 20 kW, is dit onderhoud niet verplicht. Uiteraard raden we dit sterk aan omwille van de veiligheid en het verbruik.

Bij een open haard of kachel is schouwvegen niet verplicht. Het is wel mogelijk dat je verzekeringsmaatschappij vraagt regelmatig je schouw te vegen om de kans op schouwbrand te verkleinen. Informeer je hier zeker over.

Geen idee of schouwvegen in jouw situatie verplicht is? Laat je dan adviseren door een expert en ontvang vrijblijvend een offerte.

Prijs schouwvegen

De prijs voor het vegen van je schouw hangt af van de manier van reinigen. Gemiddeld kost de klus tussen de 60 en 100 euro. Dit is de prijs voor een standaard reiniging. Indien de schouw zwaar vervuild is of er vogelnesten verwijderd moeten worden, kan de prijs hoger oplopen.

Is de schouw verbonden aan je centraal verwarmingssysteem, dan valt de reiniging van dat systeem ook onder de reiniging van je schouw. Dit onderhoud zal in dat geval iets meer kosten, gemiddeld tussen de 100 en 150 euro.

TIP: Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van het verlaagd BTW-tarief van 6% als je jouw schouw laat vegen door een professionele schouwveger.

schouwvegen

Werkwijze schouwvegen

Er zijn verschillende mogelijkheden om je schouw te (laten) vegen:

1. Van boven naar onder
Dit blijft nog steeds de meest gangbare manier om je schouw te vegen. Belangrijk hierbij is om eerst de kachel te verwijderen en de opening van de schouw te dichten met een beschermfolie. Van op het dak wordt het roet losgemaakt met een borstel door regelmatige op- en neer bewegingen. Let wel op bij oude schouwen dat je door de bewegingen geen stenen lostrekt.

2. Van onder naar boven
Als het dak moeilijk te bereiken is, kan je je schouw vegen van onder naar boven. Met een flexibele veegstok wordt het roet los geschuurd. De veegstok kan verlengd worden door extra stokken aan het einde te bevestigen. Zo kan de schouw tot bovenaan gereinigd worden. In sommige gevallen moet de kachel verwijderd worden om aan de schouw te kunnen komen.

3. Elektrisch vegen
Elektrisch je schouw vegen gebeurt op dezelfde manier als het traditioneel reinigen en kan zowel van bovenaan als onderaan. Door met een roterende borstel te bewegen doorheen de schouw komt het vuil los.

4. Chemisch reinigen
Deze techniek is relatief nieuw: je schouw vegen met reinigingsblokken. Je plaatst een speciale reinigingsblok in je kachel en je laat deze opbranden. De chemische reiniging wordt niet aangeraden als basisreiniging, daarvoor is het effect nog onvoldoende bewezen. Maar het kan een aanvulling zijn op de traditionele reiniging. Bijvoorbeeld om je schouw in de herfst stookklaar te maken.

 

Offertes voor schouwvegen ontvangen?

Kies voor een professionele schouwveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.