Pelletkachel: werking & voordelen
Pelletkachels zitten in de lift. Deze relatief nieuwe en moderne manier van verwarmen biedt heel wat voordelen. Zo zijn houtpellets ecologisch verantwoord en energiezuinig. Ontdek hier meer over de werking, eigenschappen en prijzen van een pelletkachel.
Wil je een pelletkachel installeren? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.
Hoe werkt een pelletkachel?
Een pelletkachel is een kachel die werkt op basis van houtpellets. Deze zijn CO2-neutraal, waardoor we te maken hebben met een ecologische en duurzame manier van verwarmen. Daarnaast zijn pelletkachels erg gemakkelijk in gebruik. De kachel ontsteekt elektrisch, zodat de pellets op geheel automatische wijze ontbranden. Het toestel is volledig programmeerbaar en regelbaar via de thermostaat of een afstandsbediening.
Je hoeft zelf enkel de pellets tijdig bij te vullen en het asbakje leeg te maken. Een voordeel is ook dat je niet perse een schoorsteen nodig hebt. Een pelletkachel is dus geschikt in élke woning, aangezien er voor de afvoer twee opties zijn. Je kan de kachel aansluiten op een bestaande schoorsteen, maar ook op de gevel. De laatste optie is de eenvoudigste en goedkoopste oplossing.
Rendement en verbruik pelletkachel
Hoeveel een pelletkachel precies verbruikt, hangt van meerdere elementen af. Het vermogen van de kachel heeft een invloed, net zoals de oppervlakte van de ruimte, de ingestelde temperatuur en de isolatiegraad van het huis. Gemiddeld verbruikt de kachel tussen 0,5 en 2 kg pellets per uur.
Met 1 kilogram pellets kan 5 kilowatt energie worden opgewekt. Een gezin van vier personen in een geïsoleerde woning zal gemiddeld 1500 kg pellets nodig hebben om de winter door te komen. Met een pelletkachel kan je een aanzienlijk bedrag besparen op de stookkosten. Houtpellets zijn vandaag de dag de goedkoopste brandstoffen.
Een groot voordeel van de pelletkachel is het hoge rendement. Op dat vlak heeft deze kachel een grote streep voor op de alternatieven. Het rendement van een pelletkachel bedraagt maar liefst 90%, ten opzichte van 50 à 70 % bij traditionele houtkachels of slechts 30% in het geval van open haarden.
Voor- en nadelen op een rijtje
Pelletkachels kennen bijna niets dan voordelen, al zijn er ook enkele minpuntjes. Een overzicht:
+ Op zoek naar een kleine pelletkachel? Er zijn verschillende uitvoeringen en afmetingen mogelijk. Je kan bovendien zowel kiezen voor een vrijstaand model als voor een ingebouwde pelletkachel.
+ De pelletkachel op de centrale verwarming aansluiten is perfect mogelijk.
+ Een pelletkachel produceert minder stof dan een houtkachel. Ook van rook of stank zul je geen last hebben.
+ Houtpellets zijn zeer milieuvriendelijk. Bij de verbranding blijft bovendien niet veel as over (0,5-1%).
+ Dit type kachel haalt een hoog rendement en heeft een grote autonomie (circa 12 uur).
+ De buitenkant van deze kachel behoudt een vrij koele temperatuur.
– Modellen met een ingebouwde ventilator (deze zorgt voor de warmteverspreiding) kunnen redelijk veel lawaai produceren.
– Een pelletkachel vraagt behoorlijk wat onderhoud. Zo moet je bijna dagelijks de branderruimte stofzuigen, het asbakje ledigen en het raampje kuisen met een vochtige doek. Jaarlijks moet er een groot (professioneel) onderhoud gebeuren.
– Je bent afhankelijk van het elektriciteitsnet, omdat de kachel computergestuurd is.
Pelletkachel prijzen
Pelletkachels zijn relatief goedkoop. De totaalprijs wordt voornamelijk bepaald door het materiaal, het vermogen en de gekozen afwerking. Verder hangt het er van af of je kiest voor een vrijstaande of inbouw pelletkachel.
Gemiddeld moet je rekenen op een prijs tussen de 1500 en 5000 euro, exclusief plaatsingskosten. De goedkopere modellen van 1500 euro hebben ongeveer een vermogen van 6 kW met een standaard afwerking. Een ingebouwde pelletkachel met een vermogen van 13 tot 15 kW zal tussen de 2500 en 3500 euro schommelen.
Wat de houtpellets betreft, is er keuze tussen witte en bruine pellets. Een pallet bruine pellets (56 zakken van 14 kilogram) kost tussen de 270 en 290 euro, terwijl je 280 à 310 euro betaalt voor een pallet witte pellets.
Een pelletkachel kopen en laten plaatsen door een vakman? Via onze online offertedienst kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij verschillende specialisten bij jou in de buurt. Zo kan je gemakkelijk prijsvoorstellen vergelijken en de beste optie kiezen.
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.